Under 2. verdenskrig reddet han 669 barn. Se reaksjonen når han innser at de sitter rundt ham.

winton

Sir Nicholas Winton organiserte mellom 1938 og 1939 en redningsoperasjon som reddet livene til totalt 669 jødiske barn fra Tsjekkoslovakia, som opprinnelig skulle bli sendt til konsentrasjonsleire. Takket være Nicholas ble barna smuglet ut fra nazistenes hender, og brakt i trygghet i Storbritannia.

Etter at krigen var over, gikk denne heltedåden i glemmeboken. Det var helt til Nicholas kone, Grete, fant en notisbok i 1988 som inneholdt navnene og adressene på alle barna. Takket være denne klarte hun å komme i kontakt med 80 av disse barna.

I dette klippet møter vi Nicholas i “That’s Life”, et TV-program sendt på BBC senere samme år. Med hovedpersonen selv som tilskuer i salen, ble notisboken hans presentert og historien om redningsaksjonen gjort kjent.

Forbered deg på å se Nicholas oppleve det som garantert må være et av hans mest overraskende og rørende øyeblikk noensinne. Jeg sitter fortsatt med frysninger nedover ryggen.

Nicholas ble senere adlet av dronning Elizabeth II for sin innsats for de jødiske barna. Han døde 1. juli 2015 – 106 år gammel.

Personer som Sir Nicholas Winton fortjener all den anerkjennelse de kan få. Slikt heltemot ser man sjeldent maken til i dag. Del gjerne videre om du er enig.