Han overrasket sin far med UMULIG gave – er du bilentusiast må du se denne. RØRENDE.

At en bil er «nummermatchet» betyr at bildelene enten er originale eller matcher det som ville vært originaldeler da bilen var ny. Denne historien er som en Askepott-historie å regne for bilelskere og veteranbilentusiaster.

Under har vi oversatt originalinnlegget etter beste evne. Men du… ikke fortsett uten et «oljetørkle» i nærheten – du vil kunne kjenne det i «motoren» ut i videoen… (og da kan det hende «vindusviskerne» trenger å rengjøres litt, ikke sant?)

Kjerringa kommer aldri til å skjønne det avanserte kodespråket vårt her nå, så dette kan være en god anledning til å be henne gå og ta oppvasken og få litt etterlengtet fred og ro, sette deg godt til rette uten noe kjas og mas – og nyter en EKTE kjærlighetshistorie…

Restaureringen (1992-1994)

I 1992 kjøpte faren min en Pontiac GTO fra 1968 av en lokal mann ved navn Steve Cordes, som fortalte ham at han ikke trodde det var en nummermatchende bil.

Faren min (Alan Vandyke) begynte demontere bilen ned til rammen for å restaurere den ordentlig. Da han mistet bensintanken, fant han den originale Pontiac-byggetegningen. Etter å ha dekodet tegningen, klarte han å fastslå at bilen var nummermatchet fra front til bak, og til og med inn i forgasserne.

I løpet av de neste 2 årenes endringer bygde han bilen opp igjen fra rammen, og erstattet alt som måtte skiftes ut. Han bygde om motoren, og ryddet opp alt, og satte alt sammen igjen. Sommeren 1994 ble bilrestaureringen endelig fullført!

1968 pontiac gto11

Høsten 1999, etter å ha fått barn nummer 5, bestemte min far seg for å selge bilen for å gjøre ferdig kjelleren i huset. Dagen han solgte denne bilen er det aller første minnet jeg har beholdt som barn. Jeg husker den aller siste turen vi tok i bilen, dagen da den ble solgt. Jeg var 3, nesten 4 år gammel. Da jeg vokste opp, ble jeg alltid bedt om å holde utkikk etter GTO-en hver gang min far og jeg dro på bilmesse. Men den dukket aldri opp.

Søket (2019-2021)

Våren/sommeren 2019, 20 år etter at den var solgt, bestemte jeg meg for å begynne å lete etter bilen. Jeg gravde opp noen bilder av bilen som viste de gamle skiltene, og sendte dem til noen politivenner for å se om det dukket opp noe.

Måneder senere kunne moren min grave frem kvitteringen for lakkeringen fra farens restaurering av kjøretøyet, og ga oss VIN-nummeret til bilen. En lang sommer med mislykkede søk fulgte, og tidlig på våren 2020 bestemte jeg meg for å betale en privatetterforsker for å se etter bilen. Etter måneder med COVID, uten å ha hørt mye, informerte privatetterforskeren meg om at han ikke var i stand til å finne informasjon om bilen. Noen måneder senere hadde jeg søkt og ble med på noen Pontiac- og GTO-sider på Facebook, hvor jeg la ut historien min i håp om at noen skulle gjenkjenne bilen. Måneder gikk, og fremdeles ingen svar.

gto21

Jeg postet til slutt på noen flere Facebook-sider, og etter en dag eller to ble jeg bedt om å Google VIN-nummeret. Vi er ikke sikre på hva som endret seg, men denne gangen da jeg googlet VIN, dukket det opp ett enkelt søkeresultat: Registreringen for en bil i Danmark samsvarte med VIN og beskrivelse. Siden 2008 har bilen vært registrert i Danmark. Etter litt leting kunne jeg finne én Facebook-side som het på engelsk «GTO club Denmark». Siden hadde 82 medlemmer. Jeg delte historien igjen, i håp om at noen skulle gjenkjenne bilen.

En drøm i oppfyllelse

Neste morgen våknet jeg av et bilde og en video av bilen i innboksen min fra en mann ved navn Martin som sa at han kjente eieren. Han fikk meg i kontakt med eieren, og oversatte for oss siden eieren ikke snakket engelsk. Eieren var spent på å høre historien, men ikke villig til å skille seg fra bilen. Min siste kommunikasjon med eieren var høsten 2020.

I januar 2021 kontaktet Martin meg og informerte meg om at eieren av bilen hadde vært i en tragisk ulykke med en landcruiser, hvor han mistet livet. Fire måneder senere tok eierens datter og enke kontakt med meg, villige til å selge bilen. Onkelen min (min fars beste venn) og også min fars fetter meldte seg for å betale regningen for å få bilen tilbake uten at faren min visste det. Jeg fikk den sendt i en container, og så kjørte jeg til en venns hus, hvor vi gikk gjennom bilen, før jeg overrasket faren min på Memorial Day i 2021.

Se videoen nedenfor.