Forbudet hevet: Nå får troféjegere atter en gang lov å drepe elefanter i Botswana.

I Botswana er det igjen lov å jakte og drepe elefanter.

British Independent melder at landet nå har solgt 60 lisenser for tilsammen 21 millioner norske kroner til blant annet troféjegere.

Meldingen får hard kritikk fra forskjellige dyrerettighetsorganisasjoner og eksperter, som mener at risikoen for utryddelse nå er større.

Botswanas demokratiske parti (Botswana Democratic Party, BDP) med daværende president Ian Khama i spissen, valgte å forby jakten på elefanter i 2014.

Botswana hever elefantjaktforbud

Flere lobbygrupper valgte deretter å jobbe for å avlyse jaktvedtaket. I mai i fjor opphevet den nylig utnevnte presidenten Mokgweetsi Masisi forbudet, noe som fikk dyrs rettighetsorganisasjoner til å se rødt.

elefant med unge

Botswanas naturvernorganisasjon fortalte oss da at de var positive til å oppheve forbudet. Dette er hovedsakelig på grunn av de store inntektene det vil gi til samfunnene der elefanter bor.

– Hele verden er motstandere til jakt – den blir i økende grad sett på som en eldgamle aktivitet. Dette skader virkelig bildet av Botswana som en global aktør i å beskytte elefanter, sa Dr. Paula Kahumbu, en ekspert og aktivist med base i Kenya, til The Guardian.

Auksjoner ut jaktlisenser for millioner

For å regulere jakten har Botswana valgt å auksjonere 60 jaktlisenser for å jakte og drepe elefanter, en lisens per dyr, skriver Independent.

Mange av lisensene ble solgt til troféjegere, der den totale summen for de 60 lisensene utgjorde 1,8 millioner pund, tilsvarende 21 millioner norske kroner. Flere dyrerettighetsorganisasjoner ønsket å delta i auksjonen, for deretter å donere pengene til de fleste samfunnsprosjekter og redde et antall elefanter, men fikk ikke lov til å delta.

Botswana-regjeringen har satt en kvote for å skyte 272 elefanter i årets jaktsesong, som går mellom april og september.

elefantjakt

Med rundt 160 000 dyr er Botswana det landet med den største elefantbestanden i verden.

«Risikoen for utryddelse er større»

Eduardo Goncalves, grunnlegger av «Kampanje for å forby troféjakt», sier at elefantjakten fører til en svekket art.

– Forskere har registrert at troféjakt og krypskyting av afrikanske elefanter fører til at elefanter får kortere beiter og at det nå er voksne elefanter uten beite, forteller han til Independent og fortsetter:

– Troféjakt er et kunstig utvalg. Ved å fokusere og drepe de sterkeste dyrene, blir de små og svake dyrene igjen. Dette betyr at de går glipp av de beste genene, slik at artene ikke kan tilpasse seg like lett til den akselererende klimaendringen. Det vil være mer utsatt for sykdom og risikoen for utryddelse er større.

Hva tenker du om å gjentillate jakt etter elefanter i Botswana?

Legg gjerne igjen din mening i kommentarfeltet på Facebook og del dette hvis du har en mening.