Roskilde-festivalen, en av Europas største musikkfestivaler, har nylig mottatt sterk kritikk for påstått kjønnsdiskriminering under årets arrangement. Katrine Rosenbæk, som var festivaldeltaker og i tillegg er nyhetsredaktør for det danske kvinnemediet Femina Update, har uttalt seg kraftig mot festivalen.
Rosenbæk påpeker ulikhetene mellom kvinner og menn når det gjelder toalettforholdene og hevder at kvinner blir nedprioritert. Hun mener at det er frustrerende å betale like mye som menn for festivalbilletter når det er store forskjeller i toalettkøene. Hun har opplevd å måtte planlegge toalettbesøk nøye og til og med begrense inntaket av væske for å unngå de lange køene, skriver danske B.T.
Ifølge Rosenbæk var det fem ulike pissoarer for menn på festivalområdet, mens det ikke var noen tilsvarende fasiliteter for kvinner. Hun kritiserer også at det var 27 kvinnelige pissoarer på campområdet, men ingen på selve konsertområdet. Hun føler seg mindre prioritert som kvinne, og det har ført til ubehagelige opplevelser, som å måtte tilbringe store deler av en konsert i toalettkøen.
Rosenbæk uttrykker også frustrasjon over manglende hygiene på tilgjengelige toaletter. Menstruasjonsprodukter mangler ofte søppelposer, og det er ikke alltid såpe tilgjengelig. Dette kan være ubehagelig og ydmykende for kvinner som ønsker å opprettholde god hygiene. Rosenbæk mener at problemet med toalettmangel har eksistert i alle årene hun har deltatt på Roskilde-festivalen, og håper at hennes kritikk kan føre til endringer.
Roskilde-festivalen svarer at de installerte 1427 toaletter under årets arrangement, med ulike typer urinaler for både menn og kvinner. De hevder at antallet toaletter er det samme som tidligere år og at køtiden vanligvis er kortere enn det Rosenbæk beskriver. Festivalen uttrykker også ønske om å sette opp flere kvinnelige urinaler, men har ennå ikke funnet en optimal løsning for dette.
Roskilde-festivalen erkjenner også problemene med rengjøring av toaletter og mangelen på søppelposer. De beklager manglene og forsikrer at de jobber for å forbedre seg på disse områdene.
Ja, hva skal man si til sånt? Er det forsvarlig av Roskilde å ikke ta mer hensyn, eller mener du dette er å skape storm i vannglass; et I-landsproblem uten like, skapt av en selvberettiget Karen* fra dagens vrangforestilte yngre generasjon? Del din mening i kommentarfeltet.
*=Katrine (Red.anm.)