Hjerteskjærende bilder viser ukrainere klamre seg til sine kjæledyr mens de flykter.

Ettersom hundretusener av ukrainere flykter fra landet sitt, nekter mange å reise uten kjæledyrene ved sin side. På sosiale medier har det dukket opp bilder av mennesker og dyrene deres som forsøker usikre grensepasseringer eller klemmer seg sammen i bomberom og T-banestasjoner.

Ifølge nylige rapporter tillater Polen, Romania og Slovakia ukrainere å ta med kjæledyr over grensene uten veterinærpapirer. Imidlertid er det fortsatt mange dyr i Ukraina som trenger mat, medisiner og omsorg. Heroiske frivillige og krisesenterarbeidere blir værende igjen i møte med missilangrep for å ta vare på disse hjemløse dyrene.

Det er vanskelig å ikke føle seg maktesløs i krisetider, men det finnes måter å hjelpe ukrainske kjæledyr og deres familier på – så vel som kenneldyrene som ikke har noe annet sted å gå. Her er noen organisasjoner som trenger din støtte for å hjelpe dyrene i Ukraina:

Happy Paw

Den ideelle organisasjonen Happy Paw støtter husdyr i Ukraina og fremmer human behandling av herreløse dyr. De jobber for tiden med å samle inn informasjon om krisesentrenes forhold og akutte behov. «I følge våre data er alle dyr i live og det er mat for de neste dagene. Det største problemet er at ingen leveringstjeneste foreløpig er i stand til å levere nødvendig mat og dagligvarer til krisesentrene. Og også i mangel av drivstoff til kjøretøy og muligheten i enkelte regioner for å ta ut kontanter eller beregne et dagligvarekort», skrev de i et nylig innlegg på Facebook. For å hjelpe Happy Paw kan du gi en donasjon her.

Shelter Ugolyok

Dette dyrerednings- og gårdsreservatet i Ukraina bygger opp en matreserve i krigstid for sine hundrevis av dyr og har for tiden problemer med å transportere forsyninger så nær bombingene. For å hjelpe Shelter Ugolyok kan du gi en donasjon via PayPal ([email protected]), Venmo (pawsofhelp) og Fundrazr eller Patreon.

UAnimals

UAnimals samler inn donasjoner for å støtte dyretilfluktsrom som sitter igjen med matsvinn og forsyninger på grunn av den russiske invasjonen. Så langt har de sendt bistand til en voksende liste av krisesentre over hele Ukraina, inkludert Give A Paw, Chance for Life, Pif og Sirius. «Frivillige i krisesentre og rehabiliteringssentre vil aldri forlate dyrene sine og vil stå til det siste,» heter det i et Facebook-innlegg. For å hjelpe UAnimals, gi en donasjon her.


Sirius

I over 20 år har Sirius tatt seg av herreløse dyr i Kiev og dens forsteder. Som et av de største dyresentrene i Ukraina trenger de all den støtten de kan få. «Vi er på plass. Vi skal ikke løpe! Vi må tro på landet vårt og forsvarerne våre!» skrev de i et nylig Instagram-innlegg. Du kan gi en donasjon på nettsiden deres.

Mann prøver å roe den redde katten sin mens han søker ly

Marcus Yam

International Animal Protection League

Andrea Cisternino og hans kone, Vlada Shalutko, har jobbet for herreløse dyr i Ukraina siden 2009, og driver et dyretilfluktsted utenfor Kiev. De fortsetter å ta vare på hundrevis av hjemløse hunder, katter og husdyr midt i militær aktivitet. Her kan du donere til dyrereservatet.

Ukrainere på flukt med kjæledyrene sine

Facebook/Casa lui Patrocle


Casa lui Patrocle

Denne rumenske ideelle organisasjonen har tatt til orde for dyr siden 2016, og er nå ved grensen og sørger for at ingen familier som krysser over fra Ukraina må forlate kjæledyret sitt. Frivillige med denne organisasjonen jobber med å finne hus, husly og veterinærhjelp for dyr som trenger hjelp – uavhengig av art. Du kan gi en donasjon til Casa lui Patrocle her.