Jan fikk ikke besøke sin 97 år gamle mamma – skrev henne rett ut fra aldershjemmet.

I mars ble det innført en besøksforbud på sykehjem i Täby kommune hos «söta bror», som et ledd i kampen mot det nye koronaviruset. Det var en viktig strategi for å beskytte eldre rundt om i kommunen – men ikke for alle, sier Jan Roostal.

For en måned siden skrev han ut sin 97 år gamle mor, Paula, fra sykehjemmet hun hadde bodd på i mange år, for å leie en to-roms leilighet til dem begge, forteller han til SVT Nyheter.

– Før besøksforudet besøkte jeg eller broren min mor nesten daglig. I to måneder fikk vi ikke lov til å møtes i det hele tatt. Senere ble det en halvtime i uken med en avstand på to meter, sier Jan Roostal.

Han følte at gullkanten forsvant fullstendig fra Paulas hverdag, og at de ekstremt tøffe restriksjonene gjorde mer skade enn godt for henne.

Hun både ser og hører dårlig, så hun kan verken lese eller se på TV, noe som betyr at hun er helt avhengig av besøk fra kjære og daglige turer, sier han.

– Jeg har tilbudt meg å ta på meg munnbind og engangshansker for å få gå med henne, forteller han til SVT.

Jan mener det er riktig at kommunen ønsker å beskytte eldre, men mener at begrensningene er uforholdsmessige.

– Det er forferdelig hva som har skjedd og veldig viktig å beskytte, men samtidig må du finne en balanse: risiko mot fordel. Når du er 97 år gammel, kan du ikke tenke at «neste sommer eller om tre år vil jeg møte slektningene mine igjen.» Når du er 97 år er det ikke viktig å leve så lenge som mulig, men at dagene har kvalitet, avslutter han.

Er du enig?