Disse fem tingene angrer vi på like før vi dør. Dette er øyeåpnende.

Bronnie Ware har en flott blogg hvor du kan finne inspirerende innlegg som dette.

I mange år jobbet hun som sykepleier innen palliativ behandling av pasientene, en behandlingsform der man heller fokuserer på å redusere symptomene fremfor å finne en kur. Ware arbeidet spesielt med pasienter som hadde mellom tre og tolv uker igjen å leve.

Når de ble spurt om det var noe de angret på, kom disse fem tingene frem på overflaten igjen og igjen.

5 ting vi angrer

1. JEG SKULLE ØNSKE JEG HADDE MER MOT TIL Å LEVE DET LIVET JEG SELV VILLE ENN DET LIVET ANDRE FORVENTET AV MEG

«Dette er det de fleste angrer på. Når det går opp for mennesker at livet deres nesten er over, ser de tilbake på livet med klare øyne og ser hvor mange drømmer som aldri ble oppfylt. Det er derfor viktig å prøve å leve ut noen av drømmene man har i løpet av livet,» skriver Ware.

2. JEG SKULLE ØNSKE JEG IKKE JOBBET SÅ HARDT

«Denne kom fra en mannlig pasient. Mange går glipp av barnas oppvekst og partnerens selskap. Selv om jeg også hørte denne ofte fra kvinnelige pasienter, kom den som oftest fra menn som angret dypt på å ha ofret så mye tid av livet sitt til arbeidslivets tredemølle.»

3. SKULLE ØNSKE JEG VAR FLINKERE TIL Å UTTRYKKE FØLELSENE MINE BEDRE

«Mange undertrykker sine egne følelser for å beholde freden med andre. Som en følge av dette er det mange som godtar et middelmådig liv og aldri lever ut sitt fulle potensiale. (…) Vi kan ikke kontrollere andres reaksjoner. Men til tross for at mange kanskje vil reagere med sinne, vil de akseptere at du er ærlig med dine følelser, noe som kan løfte deres relasjon til et nytt nivå,» mener Ware.

4. JEG SKULLE ØNSKE JEG HOLDT KONTAKTEN MED MINE VENNER

«(…) Mange blir så opptatt med sitt eget liv at de ofte lar gode vennskap forsvinne over årenes løp. Mange av mine pasienter uttrykte ofte anger over å ikke ha gitt deres vennskap den tiden og innsatsen de fortjente. Alle savner gode venner når de ligger for døden,» påpeker sykepleieren.

5. JEG SKULLE ØNSKE JEG TILLOT MEG SELV Å VÆRE LYKKELIGERE

«Denne er overraskende. Mange innser ikke før de ligger for døden at lykke er et valg. De har forblitt i gamle mønstre og vaner. Deres frykt for forandring gjorde at de bedro seg selv og andre til å tro at de var lykkelige. Innerst inne savnet de likevel å kunne le skikkelig eller være barnslige. (…) Livet er et valg. Det er ditt liv. Ta bevisste, kloke og ærlige valg. Velg lykke,» avslutter Ware blogginnlegget med.

Kilde: Bronnie Ware / Nettavisen.