Alle bes på fest, unntatt gutten med Downs syndrom. Da skriver mammaen åpent brev.

downs gutt
Noen ganger i livet skjer det ting utenfor vår kontroll, horrible og urettferdige ting som vi ikke kan beskytte oss mot. Men når det gjelder en mor med rett instinkt og betingelsesløs kjærlighet for sitt barn, kan du banne på at hun vil snu verden opp og ned for å prøve.

Jennifer Engele fra Canada er en tobarnsmor som har én datter og én sønn. Hennes sønn, Sawyer, har Downs syndrom.

Sønnen beskriver hun som en godhjertet og snill gutt med en flott sans for humor. Det finnes ikke et vondt ben i den kroppen, så å se ham ekskludert fra klassekameratenes tilstelninger er naturligvis meget hjerteskjærende for Jennifer.

downs1

Foto: Facebook/Jennifer Engele

Inviterte 22 av 23 elever

At han ble ekskludert fra klassefester o.l. var ikke første gang, men det var første gang at alle de andre hadde fått invitasjon – utenom han. Da Jennifer fikk vite dette, bestemte hun seg for at det var på høy tid å gi de andre foreldrene en lekse i oppdragelse.

I et åpent brev delte hun sine tanker:

Et åpent brev til den forelder som synes det er OK å invitere alle i klassen utenom min sønn til deres barns bursdagsfest. Jeg deler dette fordi jeg synes at det er en verdifull lekse for alle, og fordi jeg prøver å belyse og lære bort.

(…)

Du har faktisk invitert alle de andre 22 barna fra klassen, bortsett fra sønnen min. Jeg vet at det ikke skyldes at han er slem, for det finnes ikke et snillere barn. Jeg vet at det ikke er fordi han er kjedelig, fordi han har en fantastisk sans for humor. Samt en latter som smitter. Jeg vet at det ikke er fordi barnet mitt og ditt går dårlig overens, for han har nevnt barnet ditt ved navn flere ganger.

Den eneste grunnen til at du bestemte deg for at det var OK å ikke be min sønn til ditt barns bursdagsfest er fordi han har Downs syndrom.

downs2

Foto: Facebook/Jennifer Engele

Videre skriver Jennifer at hun ikke er sint på foreldrene i klassen, men bare vil gi dem noe å tenke på:

Du skjønner det at å ha Downs syndrom betyr ikke at du ikke vil ha venner. Det betyr ikke at du ikke har følelser. Det betyr ikke at du ikke liker å gå i bursdager. Folk med Downs syndrom vil det samme som deg og meg. De vil ha nære relasjoner, de vil føle kjærlighet, de ønsker å bidra og leve meningsfylte liv.

Men dette er en fantastisk mulighet for å lære barnet ditt en lekse. De kommer til å huske den gangen foreldrene forklarte at det ikke er OK å utelate noen på grunn av deres funksjonshemming, rase eller kjønn.

Moren fortsetter å forklare at hennes sønn er langt ifra den eneste som har blitt utstøtt på grunn av en diagnose. Hun håper nå at det åpne brevet deles videre slik at flere foreldre prater med sine barn om inkludering når de er små.

Del gjerne om du stiller deg bak budskapet!