Mann redder elefanter fra krypskyttere. Etter hans død sørger de utenfor hjemmet hans.

Mennesker er sosiale dyr som ikke bare er smarte, men som også har sterke følelser, som gir dem empati og gjør dem humane.

Ofte prøver vi på dyrene våre å se et lignende trekk, enten det er den søte, unnskyldende måten hunder ser på deg når de gjør noe galt, eller måten katter spiser og koser seg med menneskene sine som får oss til å føle oss varm og rørt inni oss. Selv aper har blitt sett for å uttrykke lignende følelser.

Et annet dyr som er kjent for å ha en sterk følelsesmessig kvotient er elefanten. De gigantiske, søte tykkhudede dyrene er veldig smarte vesener, og nylig kom jeg over en historie som bare vil få deg til å bli forelsket i dem enda mer.

Historien om «elefanthviskeren»

Historien handler om Lawrence Anthony – en internasjonal naturverner, miljøverner og oppdagelsesreisende, som bodde i Thula Thula-viltreservat i Zululand i Sør-Afrika. For omtrent 20 år siden herjet en gruppe sprelske elefanter og lagde kaos hvor enn de ble innesluttet. Årsaken til at de ble lukket inne var at i det øyeblikket disse elefantene gikk ut i det fri, kunne de bli jaktet på.

Anthony fikk elefantflokken til et viltreservat spredt over tusenvis av mål, for å redde livene deres fra krypskyttere. I det øyeblikket han møtte dem for første gang, ante han hvordan elefantene faktisk var redde for mennesker og derfor utstrålte en så aggressiv holdning av frykt og forvirring. Deres tidligere matriark ble drept, og elefantene gjorde alt de kunne for å redde flokken.

Anthony prøvde til slutt å kommunisere med matriarken med sin tone og bevegelser, noe som til slutt roet dem. Til slutt aksepterte elefantene reservatet som sitt hjem og fortsatte livet, mens Anthony fortsatte å knytte seg til dem og ta vare på dem. Dette fikk folk til å omtale Anthony som ‘Elephant Whisperer’ («elefanthviskeren»).

Dessverre gikk Anthony plutselig bort i 2012 på grunn av et hjerteinfarkt. Familien hans var knust.

Ingen vet hvordan, men elefantene reiste fra det ene hjørnet av det enorme viltreservatet til det andre, og kom hjem til Anthony og sto rett utenfor ham, på samme måte som de sørger over bortgangen til et av familiemedlemmene. De sto der i nesten to dager, hvoretter de spredte seg igjen.

Elefanter og vitenskap om følelser

Denne historien virker helt uvirkelig, men den er ikke det. Hvordan visste elefantene at Anthony gikk bort? Forskere har ikke klart å utlede årsaken til dags dato.

Imidlertid har tidligere forskere testet elefantens emosjonelle kvotient, og de har gang på gang bevist at de er svært emosjonelle skapninger.

En studie fra 2014 fra tidsskriftet PeerJ viser hvordan asiatiske elefanter i en park i Thailand sørget for å berolige vennene/familien da de så at de opplevde en slags nød. Forskere kaller dette fenomenet ’emosjonell smitte’.

De forklarer: «De første nødresponsene var overveiende rettet mot tvetydig stimuli, noe som gjorde det vanskelig å avgjøre om tilskuere reagerte på den ulykkelige personen eller viste en forsinket respons på den samme stimulansen. Ikke desto mindre antyder retningen av kontaktene og deres natur sterkt oppmerksomhet mot de følelsesmessige tilstandene til samme art. Elefantenes oppførsel blir derfor best klassifisert med lignende trøstesvar fra aper, muligens basert på konvergerende utvikling av empatisk kapasitet.»

Wow. Vitenskapen har virkelig ikke svar på alt – dette er jo helt utrolig.

Vi synes alle bør få med seg denne historien, så del den gjerne med dine venner på Facebook.

Loading...