Den fastlenkede hunden må holde hodet oppe for ikke å kveles. Da gjør naboen dette.

Vakthunder kan være litt skremmende og man vil gjerne holde litt avstand når man ser dem. Men de som så vakthunden Cala ble ikke redde, de ble bare fortvilet og sinte.

Utenfor et bilverksted i San José iCosta Rica, satt Cala og passet på. Eieren ga henne ikke nok mat og tok henne ikke til veterinæren.

Til slutt ble Cala så syk og underernært at hun ikke orket å stå på beina sine. I stedet satt hun i et bildekk med en kort kjetting rundt halsen som hindret henne fra å hvile hodet sitt.

Cala ble bare verre og verre. Hun kjempet med å holde hodet oppe og fikk naturligvis også pustevansker. Hun hadde ikke lang tid igjen og fikk hun ikke hjelp, kom hun til å dø snart. Heldigvis oppdaget en nabo hvor dårlig Cala ble behandlet. Naboen kontaktet politiet, som i sin tur kontaktet et lokalt dyreinternat, Territorio de Zaguates.

De ville selvsagt hjelpe Cala, men det viste seg at det ikke kom til å bli så enkelt. De kommer aldri til å glemme første gangen de så hunden:

fastlenket

 – Jeg ble både desperat, lei meg og frustrert, forteller Lya Battle, grunnleggeren av Territorio de Zaguates, til siden The Dodo og fortsetter:

– Det var en ynkelig skapning, som hadde fått verdigheten frastjålet og var klar til å gi opp. Det var en hund som hadde fått sjelen knekt. Den ventet bare på at enden skulle komme, for å slippe å leve i et uendelig mareritt.

Politiet og organisasjonen klarte å befri Cala fra den onde eieren sin og tok henne umiddelbart med til veterinæren. Der behandlet veterinærene de vonde sårene fra den stramme kjettingen.

Da Cala skulle skrives ut fra veterinæren, flyttet de henne til dyreinternatet til Territorio de Zaguates, der hun fikk hele både de fysiske og psykiske sårene sine.

Det tok tid før Cala kom seg helt. Sårene hennes hadde satt dype spor i hjertet hennes og hun virket som at hun hatet de andre hundene. De frivillige arbeiderne hadde ulike teorier, enten så hadde ikke Cala fått treffe andre hunder eller så hadde hun blitt trent til å angripe og drepe andre dyr.

Sakte men sikkert begynte derimot Cala å stole på både mennesker og andre hunder på dyreinternatet.

– For hver dag som gikk så vi mer av personligheten som lyste gjennom. Hun gikk fra å frykte mennesker til å stole på dem, sier Lya Battle fra Territorio de Zaguates.

Men historien slutter ikke her. I sommer snek noen onde mennesker seg inn på dyreinternatet og la ut pølser med gift i. Dette drepte 16 hunder. Cala spiste også av den giftige pølsa, men overlevde.

Cala er en ekte kjempe som har overlevd flere år med tortur, sult og sykdom. I dag bor Cala hos en fosterfamilie som overøser henne med kjærlighet og trygghet.

Det finnes ikke noe som er verre enn dyreplagere som ikke eier empati. Vi er så glade for at de klarte å redde Cala. Hun fortjener all den kjærlighet og trygghet hun kan få – akkurat som alle andre dyr også gjør!