Hjort som dro på et dekk rundt halsen i 2 år, ble endelig frigjort fra det

En amerikansk bull elk (på norsk; hjort) som dro på et dekk som hadde festet seg rundt halsen hans i to år, går endelig mye lettere på klovene, takket være engasjerte skogvoktere.

Skogvokterne i Colorado Parks and Wildlife (CPW) er ikke sikre på hvordan dekket kom rundt halsen på hjorten, men han ble først oppdaget i 2019 mens en CPW-arbeider gjennomførte en «befolkningsundersøkelse» av sauer og fjellgeiter.

elg

Colorado Parks and Wildlife

Kanskje havnet dekket rundt halsen på dyret da det var ungt og hornene ikke hadde dannet seg helt eller kanskje i løpet av vintermånedene, da hjorten felte geviret.


Å fjerne dekket viste seg å være ganske utfordrende da hjorten streifet dypt ute i baklandet i Colorado og bare hadde blitt observert 6 ganger i løpet av to år. De fleste av disse observasjonene hadde vært på viltkameraer.

Skogvokter Scott Murdoch diskuterer hjortedyret og vanskelighetene med å finne ham i videoen nedenfor:

– Når vi var ute i villmarken, forventet vi egentlig ikke å kunne få tak i hjorten, på grunn av nærheten eller avstanden fra sivilisasjonen. Det er vanskeligere å komme jo lenger de er der inne, og jo lenger disse elgene er borte fra folk, jo villere oppfører de seg. Det viste seg absolutt å være sant de siste par årene; denne hjorten var vanskelig å finne, og vanskeligere å komme i nærheten av, sa Murdoch i en pressemelding.


elg dekk

Colorado Parks and Wildlife

Men til slutt i oktober 2021 hadde lokalbefolkningen oppdaget hjortedyret nær motorveien, og vokterne lyktes med å berolige den og fjerne dekket. Men det viste seg ikke å gå helt uten vanskeligheter.

– Det var saktens ikke lett. Vi måtte bevege dekket akkurat riktig for å få det av fordi vi ikke klarte å kutte stålet i dekket. Vi ville ha foretrukket å kutte dekket og la geviret være mtp brunstktiviteten hans, men situasjonen var dynamisk og vi måtte bare få dekket av koste hva det koste måtte, sa Murdoch i pressemeldingen.

elg3

Colorado Parks and WildlifeMed «dynamisk» mente Murdoch at hjorten var under narkose og tiden var begrenset. Heldigvis vil hornene vokse ut igjen neste år.

Når det gjelder dyrets helse, ble de overrasket over å se at han var relativt uskadd da de undersøkte halsen hans.

– Håret var litt gnidd av, det var ett lite åpent sår på størrelse med en nikkel, men bortsett fra det så det veldig bra ut, sa Murdoch om hjortens hals, og la til:


– Jeg ble faktisk ganske sjokkert over å se hvor bra det så ut.

De beregner at hjorten mistet omtrent 16 kg. «dødvekt» etter å ha blitt frigjort fra dekket.