2 uimotståelige kyllinglår-oppskrifter som vil få deg til å velge lår fremfor bryst neste gang. Nam, nam.

Nordmenn spiser fem ganger mer kyllingbryst enn kyllinglår. Folk går glipp av mange smakfulle opplevelser, mener mateksperter.

I fjor ble det solgt drøyt 12 000 tonn kyllingbryst i Norge, ifølge Nortura. Men kyllingens lår er det færre som vil ha. Under 2500 tonn kyllinglår ble solgt i samme periode.

kyllinglår3– Vi har blitt et filetspisende folk. Men når vi velger bort lårene, går vi glipp av de beste stykkene. Lårene er et kulinarisk bedre produkt enn kyllingbryst, sier kokk og matrådgiver Magnus Tvedt-Øresland i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Kyllinglår innholder mer fett enn bryst, men det er fettet som bærer det meste av smaken.

– Fettet i seg selv smaker ikke så mye, men det bærer med seg de gode aromastoffene, som hever lårenes kvalitet rent smaksmessig. Og med fettet holder smaken seg lengre i munnen, i tillegg til at kjøttet blir saftigere. Folk bør få opp øynene for disse kjøttstykkene, sier Tvedt-Øresland, som har jobbet på flere eksklusive restauranter.

Magnus Tvedt-Øresland : VELG GODT: Folk bør få øynene opp for kyllinglår, som er enda bedre enn kyllingbryst, sier kokk og matrådgiver Magnus Tvedt-Øresland i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt. (Foto: Mari Svenningsen)

– Røffere behandling

Mange av kyllinglårene som ikke selges i butikkene, blir malt opp til kjøttdeig og farse. Andre ligger på lager hos produsentene.

– Vi har et overskudd av kyllinglår som følge av den sterke veksten i salg av kyllingfilet, sier informasjonssjef Eli Ytterdahl Tohje i Nortura.

Folk tror det er vanskeligere og mer tidkrevende å tilberede lår. Men det er det ikke, sier kokk og matrådgiver Cecilie Maske i MatPrat.

– Vi har blitt vant til å tilberede kyllingbrystet fordi det tar lite tid, er beinfritt og alltid mørt. Men det du kan gjøre med kyllingbryst, kan du gjøre med lårene også.

Lårene steker du i ovnen på 180 grader i 30 til 45 minutter.

– La det få følge av noen andre gode råvarer, og vips så har du et velsmakende måltid. Det er ikke mye som skal til, sier hun.

Det er også vanskelig å gjøre feil med lårene.

– Kyllingbryst må stekes varsomt, så de ikke blir tørre. Kyllinglår, derimot, tåler litt røff behandling og høy temperatur uten å miste de gode egenskapene. Det finnes nå også ferdig utbenede lår som er helt nydelige, sier Maske.

Vil ha magert

Kyllingsalget har gått til himmels de siste årene. Ifølge Statistisk sentralbyrå spiste vi 23 prosent mer fjørfe i 2012 enn det vi gjorde i 2008.

Nå lanserer Prior flere nye produkter av lår.

– Kyllinglår er et saftig og smakfullt alternativ til kyllingfilet, som fortjener større plass i kjøleskapene. De nye produktene av lår vil gjøre det enkelt for forbruker å lykkes på kjøkkenet, sier Eli Ytterdahl Tohje i Nortura.

TO RETTER MED KYLLINGLÅR

1. Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

kyllinglår1

Kylling med pepperrot : RASKT: Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør. (Foto: Synøve Dreyer)

(Ingredienser til fire porsjoner)

4 kyllinglår

8 skiver bacon

Til urtesmøret

50 gram mykt smør

1 ss pepperrot på tube

1 ss hakket frisk gressløk

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

Slik gjør du:

1. Forvarm stekeovnene til 180 °C

2. Bland sammen ingrediensene til urtesmøret

3. Løsne skinnet på lårene med fingrene og fordel smøret raust under skinnet. Pakk hvert lår inni to skiver bacon og legg dem i en ildfast form eller langpanne.

4. Sett formen midt i stekeovnen og stek lårene i cirka 50 minutter eller til stykkene er gjennomstekt og har en sprø, gyllen skorpe.

Server gjerne med potetstappe, aspargesbønner og friske tomater. Bruk kraften som dannes under steking til saus.

2. Kyllinglår med kremost og soltørkede tomater

kyllinglår2

Fylte kyllinglår: SAFTIG: Kyllinglår har mer smak enn bryst, sier kokkene. De kan tilberedes med for eksempel ost og soltørkede tomater. (Foto: Kim Holthe)

(Ingredienser til fire porsjoner)

4 rå kyllinglår

100 gram kremost med hvitløk og/eller urter

5 grovhakkede soltørkede tomater

10 basilikumblader

Sitron- og basilikumcouscous

2 1/2 dl couscous

saft og skall av en halv sitron

1/2 potte frisk basilikum

4 ss olivenolje

Slik gjør du:

1. Skjær en lomme i hvert kyllinglår med en skarp kniv. Lag lommen stor, men åpningen så liten som mulig.

2. Bland sammen kremost, soltørkede tomater og hakket basilikum. Fordel blandingen i lommene og lukk åpningen med en tannstikker. Gni lårene inn med salt og pepper og drypp på litt olivenolje.

3. Kok couscous etter anvisning på pakken. Bland inn sitronsaft og -skall og hakket basilikum. Smak til med olivenolje, salt og pepper.

4. Grill lårene på begge sider i 12 til 15 minutter (snu ofte), eller til det pipler ut blank kraft når du stikker i det med en kniv.

5. Server de fylte kyllinglårene med couscous og gjerne en olje- og eddikdressing.

Tekst: Inga Ragnhild Holst, Newswire.