Studie viser sammenheng mellom e-sigaretter og den uhelbredelige sykdommen «popcornlunger».

E-sigaretter blir ofte fremstilt som et trygt alternativ til vanlige sigaretter, men ifølge en ny Harvard-studie kan de utgjøre en annerledes trussel enn sine nikotinfylte motparter.

Ifølge studien ble 75 prosent av smakstilsatte e-sigaretter funnet å inneholde diacetyl – som er en kjemisk smakstilsetter knyttet til utbrudd av alvorlig luftveissykdom, som den uhelbredelige tilstanden kalt «popcornlunger.» Ifølge studien fikk denne sykdommen sitt spesielle navn «fordi den først dukket opp i arbeidere som inhalerte den kunstige smør-smaken i popcorn-fabrikker.»

Men til tross sykdommens navn, er det ingenting velsmakende med den. Popcornlunger er en ødeleggende og irreversibel luftveissykdom som forårsaker «arrdannelse i små luftblærer i lungene som fører til overdreven hoste og kortpustethet» lik den som er sett hos personer med kronisk obstruktiv lungesykdom.

popcornlunger

Etter å ha analysert 51 ulike smakstilsatte e-sigaretter, fant forskeren bak studien, Joseph Allen, og hans team minst én av de topp tre giftstoffene diacetyl, acetoin og 2,3-pentanedione – i 47 av e-sigarettene. Ikke bare det, «mengden av diacetyl i 39 av e-sigarettene overskred den mengde som var i stand til å bli detektert ved laboratoriet.»

«Diacetyl og andre relaterte smakskjemikalier brukes i mange andre smaker utover smør-smakende popcorn, inkludert fruktsmaker, alkoholsmaker, og godterismakende e-sigaretter,» sa Allen, som er assisterende professor i vitenskap om eksponeringsvurdering ved Harvard. Han fant dette spesielt urovekkende med tanke på apellen fruktige e-sigarett-smaker som «sukkerspinn, frukter, og cupcakes» kan ha til unge mennesker.

Siden e-sigaretter er en ganske ny teknologi, advarer studiens medforfatter, David Christiani, om at popcornlunger kan være bare toppen av isfjellet når det gjelder farene e-sigaretter utgjør for sine brukere:

Siden de fleste av de helsemessige bekymringene om e-sigaretter har fokusert på nikotin, er det fortsatt mye vi ikke vet om e-sigaretter. I tillegg til å inneholde varierende grad av det vanedannende stoffet nikotin, inneholder de også andre kreftfremkallende kjemikalier, for eksempel formaldehyd, og som vår studie viser, smakskjemikalier som kan forårsake lungeskade.

Så kanskje er det like greit å kvitte seg med vanen først som sist?