Dette skjer med kroppen din dersom du spiser avokado hver dag.

Jeg elsker avokado og jeg vet at jeg neppe er alene. Frukten blir støtt og stadig beskrevet som nyttig, noe som slettes ikke er langt fra sannheten, heller. Sett bort i fra at avokado er bra for deg, så passer den nesten i alle tenkelige måltider. Av den grunn er det veldig mange grunner til å spise denne fantastiske grønne godbiten.

Så hva skjer da egentlig hvis du vil spise avokado hver eneste dag?

1. Du kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Den vanligste dødsårsaken i Norge er kardiovaskulær sykdom. Så hvorfor skal vi ikke prøve å beskytte kroppen vår mot dette ved å spise bedre? Avokado har vist flere positive effekter på hjerte- og karsykdom og det er på flere måter takket være lavt innhold av mettet fett og høyt innhold av umettet fett. Om du får i deg for mye mettet fett øker kolesterolet, mens inntak av umettet fett senker det. Avokado inneholder også en rekke antioksidanter, som for eksempel karotenoider og fenoler som kan bidra til å forebygge betennelser og oksidativt stress, samtidig som den forbedrer blodsirkulasjonen.

2. Det kan gjøre det lettere å opprettholde vekten.

For dem som gjemmer baderomsvekten langt unna, kan avokado være en del av redningen. Da den gir en fantastisk metthetsfølelse som varer lenge, egner avokado seg i eller til hvilket som helst måltid og sannsynligheten for at du overspiser minsker betraktelig. Samtidig har det vist seg at dietter som inneholder enumettede fettsyrer, noe avokado er full av, er mye mer nyttig for hjertet enn dietter med lavt fettinntak.

3. Du kan minske risikoen for kreft.

Avokado gir oss flere ulike fytokjemikalier, altså plantekjemikalier, som kan redusere risikoen for kreft. Proteingruppen som kalles glutation, samt xanthophyll lutein, som begge er funnet i avokado, har blitt påvist tilbaketrekkende på kreft i munnhulen. Dessuten viser data at avokado kan minske risiko for både bryst- og prostatakreft. Selv om flere undersøkelser må foretas, så viser mindre studier at avokado også har tilbaketrekkende effekt på myelogene leukemiceller.

4. Du beskytter huden og øynene lengre inn i alderdommen.

Det viser seg at avokadoens karotenoider gjør en hel del arbeid for kroppen vår. Både lutein og andre stoffer i avokadoen, som kalles zeaxanthin, kan bremse aldersrelatert svekkelse av synet og forebygger synsproblemer. De samme næringsstoffene fungerer også mot oksidativ UV-skader og holder huden glatt og sunn. Menneskekroppen absorberer karotenoider i avokadoen mye lettere i forhold til mange andre frukter og grønnsaker, noe som gjør å spise avokado hver dag et smart valg.

Som sagt, jeg elsker avokado og har nå enda flere grunner til å fortsette å lage guacamole så ofte som mulig. Kanskje du kjenner noen som mener de spiser for mye eller aldri spiser denne herligheten av en frukt? Da er det bare å dele dette, så bør problemet være løst!