Tilsynsmann ser etter 1000 år gamle vindmøller som fortsatt er i bruk i dag

Det er noen fantastiske vindmøller som har spunnet i flere århundrer som fremdeles jobber og driver med sliping av steiner i et rom nedenfor for å presse korn til mel. Vindmøllene er laget av leire, vill og tre, og er opptil 65 fot høye og er blant de eldste i verden.

Vindmøllene ligger i den iranske byen Nashtifan, opprinnelig kalt Nish Toofan, eller «stormens brodd», og har motstått noen av de sterkeste vindstyrkene opp igjennom årene. Med designet antatt å ha blitt opprettet i Øst-Persia mellom 500-900 e.Kr., har de vært i bruk i 1000 år og er en del av et nasjonalt arvsted av Irans kulturarvsavdeling.

Vindmøllene ble designet for å beskytte den gamle landsbyen mot ødeleggende vind, så vel som å være en energikilde. Grunnen til at disse vindmøllene er blant de få som fortsatt er i drift, er takket være en mann som er den siste gjenværende keeperen av vindmøllene.

Mr. Etebari er ansvarlig «foresatt» for vindmøllene og opprettholder dem med hemmeligheter som er overlevert i generasjoner til noen få utvalgte.

– «Det er den friske, rene luften som får vindmøllene til å rotere – den livgivende luften som alle kan puste,» sier han i videoen, en påminnelse om at ren, fornybar energi ikke er et nytt konsept, men har eksistert i tusen år!

Se denne fascinerende historiske artefakten i videoen nedenfor og del den med vennene dine!