Skuespilleren Leonardo DiCaprio donerer 140 millioner til å redde truede dyrearter.

Du kjenner kanskje Leonardo DiCaprio fra hans hovedroller i filmer som Titanic eller The Great Gatsby, men det du kanskje ikke vet er at han i årevis har samlet inn penger til miljømessige årsaker under en stiftelse som bærer navnet hans.

For skuespilleren handler det hele om å beskytte liv.

leo 1

Ifølge nettstedet ble Leonardo DiCaprio Foundation «designet med ideen om å beskytte de siste ville stedene i verden og redde sårbare dyr fra utryddelse.»

Det ble opprettet av skuespilleren i 1998 da han bare var 24 år gammel, men allerede bekymret for hvordan klimaendringene våre påvirket Jordens biologiske mangfold.

Gjennom stiftelsen – som har skaffet hundrevis av millioner av dollar til prosjekter i godt over 40 land (og 5 hav!) – har DiCaprio vært en aktiv støttespiller for andre miljøorganisasjoner som World Wildlife Fund (WWF). Han har til og med vunnet store priser for innsamlings- og donasjonsarbeidet.

leo2

Nylig ble det kunngjort at han vil gi en annen stor personlig donasjon til disse årsakene – $15,6 millioner dollar, for å være nøyaktig (som tilsvarer nesten 140 millioner kroner i dagens kurs.)

Snakk om å plassere pengene dine der munnen din er!

Mens kunngjøringen ble publisert i oktober i fjor av Ecoportal, kommer mer informasjon til syne måneder senere. Pengene vil bli gitt gjennom selve stiftelsen og gå til finansiering av bevaringsprogrammer for arter som er i ferd med å bli utdødd.

De siste årene har skuespilleren blitt stadig mer vokal om hvor lite oppmerksomhet vi har lagt vekt på kriser rundt om i verden som utrydder hele arter og økosystemer og skaper steder hvor verken mennesker, planter eller dyr kan leve, ganske enkelt fordi det har blitt for varmt eller vannfattig til å støtte liv.

Vanvittig, ustabilt vær, varme og tørke har ført til uttørking av innlandsvann og har resultert i «klimaflyktninger» som søker nye hjem.

klimaflykt

Kilde: Wikimedia Commons.

Han har også vært veldig tydelig på at vår nåværende lovgivning fremmer bransjer som gjør mesteparten av skadene.

DiCaprios nyeste donasjon ser ut til å være øremerket tilskudd og prosjekter som vil hjelpe til med å redde dyr som står i fare for å bli satt på den utrydningstruede – eller kritisk truede – artslisten på grunn av ødeleggelse av naturtyper og krypskyting, for eksempel sjiraffer.

sjiraffer

For bare noen dager siden sa USAs fisk- og dyrelivstjeneste at den hadde funnet «betydelig informasjon» som viste at sjiraffer fortjente å være på listen – noe de fleste av oss ikke skjønner siden de fremdeles er et vanlig syn i dyrehager.

Donasjonene hans – som så mange – er basert på håp om at folk kan gjøre en virkelig forskjell hvis de støtter og tror på de mest effektive prosjektene som finner sted. Siden det ikke er noen måte å stoppe mye av det som kommer, er det beste vi kan gjøre å møte det fremover i håp om å dempe noe av skadene og beskytte livet.

Selv om han tidligere har fått kritikk for mindre enn miljøvennlige aktiviteter (og hvem har ikke gjort det?), står han også overfor de med stor ærlighet.

I 2016 tok han for eksempel en privat jet for å motta en bevaringspris og delta på nok et innsamlingsarrangement. Da han ble konfrontert med overskriftene som kalte ham en hykler, sa han at den eneste måten å delta på begge arrangementene var å gjøre det sånn.

Men til syvende og sist, uansett hva du synes om noen handlinger han har gjort på en bestemt dag, har han også samlet inn millioner av dollar, gitt millioner av sine egne penger, auksjonert hjemmet sitt for veldedighet og brukt sin berømmelse til å øke bevissthet om bevaringsinnsats for å beskytte livet på planeten vår.

Det er absolutt mer enn de fleste av oss kan si!

Del dette med familie og venner.