Les dette, og du kan ha reddet livet til hunden (eller katten) din i julen.

Julen er her, og mange har funnet frem godteri som for eksempel sjokolade. Men det er ikke alle som har godt av godsakene.

De fleste vet at sjokolade ikke er bra for hunder. Men visste du at en for stor dose kan være dødelig?

Men hvor mye sjokolade kan hunden spise uten at det er farlig? Og når bør man oppsøke veterinæren? Her finner du viktig informasjon, som kan redde liv. Del videre så alle hundeeiere får det med seg!

Hvorfor er sjokolade skadelig for hunder?
Sjokolade inneholder kakao, som igjen inneholder blant annet teobromin, et stoff flere dyr er følsomme for. Hunder og katter er ekstra følsomme. Dessverre vet ikke dyrene dette selv, og de fleste spiser gjerne sjokolade om de blir tilbudt (eller finner) det. Katter spiser sjelden så mye at det er farlig, men hunder kan hive i seg store mengder om de får sjansen.

Hva skjer når hunden spiser sjokolade?
De første symptomene kommer etter 4-24 timer. Det vanligste er at hunden brekker seg, får diaré og vondt i magen. Hunden kan også bli rastløs, puste raskt og få uregelmessig hjerterytme.

I verste fall havner hunden i koma, og dør. Det er derfor viktig at man kommer seg til en veterinær så fort som mulig om hunden har fått i seg mye sjokolade.

Hvor mye sjokolade kan hunden tåle?
Det er vanskelig å regne ut hvor mye teobromin som finnes i de forskjellige sjokoladene. Både mengden kakao i sjokoladen og innholdet av teobromin i kakaobønnene varierer. Men som en tommelfingerregel er mørk sjokolade farligere enn lys sjokolade. Mørk sjokolade inneholder som regel ca 5-15 mg teobromin per gram sjokolade. Lys sjokolade inneholder ca. 2 mg teobromin per gram sjokolade. Mer enn 20 mg teobromin per kilo kroppsvekt kan føre til forgiftning hos hunder.

Eksempel: Hund på 10 kg
En hund kan spise 12-40 gram mørk sjokolade uten å få så alvorlige symptomer at veterinær trengs å oppsøkes.
– Har hunden spist lys sjokolade kan den ha spist opptil 100 gram.
– Sjokolade med fyll inneholder ofte mindre ren sjokolade, og hunder tåler derfor mer av dette.
– Hvit sjokolade inneholder lite eller ingen teobromin.
Kilde: Giftinformation.se

Hva skal man gjøre om hunden har fått i seg for mye sjokolade?
Ring alltid en veterinær. Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite!
Det er viktig at hunden får ut sjokoladen igjen, så om den brekker seg selv, er det et bra tegn. Handler det om store mengder sjokolade, må veterinær oppsøkes så fort som mulig. Det finnes ingen motgift, men veterinæren kan hjelpe til med å fremkalle brekninger hos hunden samt gi den kull.

Gjem sjokoladen!
Hunder elsker mat, og de vet ikke at sjokolade er farlig for dem. Gjem derfor sjokoladen godt, og la derfor ikke esken med Kong Haakon bli liggende fremme!

Vær så snill å dele dette videre med venner – det kan redde liv!

Via Newsner. Takk til Dyreelskere.no.