En måned før et hjerteinfarkt advarer kroppen deg – dette er de skjulte tegnene alle bør vite.

Hjerteinfarkt er veldig vanlig i Norge. Faktisk er det den ledende dødsårsaken, noe som betyr at alle bør vite hvilke symptomer du skal se etter før du selv får et. Over 20.000 dør av hjerteinfarkt hvert år i Norge, og halvparten av alle pasienter med et akutt hjerteinfarkt har fått advarselsymptomer dagen før eller måneden tidligere, uten å vite det.

Her er de skjulte tegn alle bør vite:

1. Kroppen blir svakere
En av de viktigste symptomene du skal se opp for er svekkelse. Kroppen din føles svak fordi det føles som det er innsnevring av arteriene, noe som betyr mindre blodgjennomstrømning og sirkulasjon. Dette fører til svekkede muskler som kan få deg til å falle. Dette symptomet er et stort rødt flagg, så vær forsiktig hvis du opplever at kroppen blir svakere.

2. Svimmelhet og kaldsvette
Svimmelhet og kaldsvette er et annet tegn på at noe er fryktelig galt. Dårlig blodgjennomstrømning i kroppen minsker blodtilførselen til hjernen. Den begrensede blodstrømmingen er noe å se opp for, ettersom kroppen din vil føles våt og syk. Hjernen trenger tilstrekkelig blodtilførsel for å fungere og holde seg frisk. Disse symptomene tyder på at et hjerteinfarkt kan være rett rundt hjørnet.

3. Tetthet i brystet
Hvis du har et trykk i brystet, er det viktig at du søker hjelp umiddelbart. Dette kan være et stort tegn på et fremtidig hjerteinfarkt. Sterkt press eller tetthet i brystet.

Brystsmerter kan også forekomme i andre deler av kroppen. Noen ganger går smerten ut i en arm (vanligvis venstre armhule eller arm), men du kan også føle presset i halsen, nakken, kjeven, ryggen eller magen. Smerten sitter vanligvis i minst 15 minutter.

4. Forkjølelse eller influensa
Hvis du har influensalignende symptomer, er det en relativt stor sjanse for at et hjerteinfarkt kommer. Mange som har hatt hjerteinfarkt sier de har vært plaget med forkjølelse eller influensa-lignende symptomer like før hjerteinfarktet.

5. Trøtthet
Er du konstant sliten? Trøtthet er en viktig indikator på et fremtidig hjerteinfarkt på grunn av den lave blodstrømmen til hjertet. Når blodårene er smale, får hjertet ditt mindre blod, og må jobbe mye hardere. Hvis du blir raskt andpusten eller at du føler du ikke orker noe, bør du gå til fastlegen og sjekke ditt EKG. Hvis hjertet ikke føles bra kan det være tegn på et nærliggende hjerteinfarkt.

6. Pustebesvær
En annen indikasjon på at et hjerteinfarkt kan være at du opplever alvorlig pustebesvær. Når arteriene blir blokkert får ikke lungene nok blod til å fungere skikkelig. Hjertet og lungene samarbeider om et system som ikke fungerer, og det påvirker den andre. Får du plutselig vanskelig med å puste bør du oppsøke lege, da et hjerteinfarkt kan være rett rundt hjørnet.

I videoen nedenfor forklarer de hvordan et hjerteinfarkt oppstår. Vennligst del denne artikkelen for å spre de 6 viktige tegnene, det kan redde mange liv!

Loading...