Han ville ikke sende foreldrene på aldershjem, så han bygget dette i stedet. For en eksemplarisk idé!

Det er alltid vanskelig å være den som må ta en beslutning på vegne av et annet familiemedlem, i dette tilfelle hvor vidt hun eller han trenger å flyttes inn på aldershjem. Det er like vanskelig å stå i andre enden av situasjonen, men dersom man trenger hjelp store deler av døgnet blir situasjonen rett og slett uholdbar over tid. Eskalerer det til hjelp 24 timer i døgnet er det så godt som umulig for de unge, lovende å strekke til.

Det er ikke alltid personalet og styret i eldreomsorgen strekker til heller, da beboere ikke får den hjelpen de trenger på grunn av underbemannelse og bygninger som kjennes mer ut som sykehus enn aldershjem. Det var da Ken Dupin så disse bristene i systemet at han kom opp med MEDCottage.
1

De små hyttene er akkurat som hvilket som helst annet hjem i gata, bare at de er designet for å kunne bygges innenfor en annen tomt. Miniatyrhusene har fått tilnavnet ”Granny Pod” og tillater de eldre å flytte inn i umiddelbar nærhet til familie og kjære.
2

Nødvendigheter i de små husene, som for eksempel vann og elektrisitet, kobles opp mot det store huset. Derifra får hytten tilgang på alt det den trenger uten å gjøre de helt store forandringene, med tanke på rør og kabler.
3

Innredningen i husene har en hjemmekoselig og intim utstråling som er vanskelig å oppnå på et vanlig aldershjem, da det noen steder kan kjennes sterilt ut.
4

Det finnes per dags dato to forskjellige modeller som varierer ut i fra størrelse og beboerens behov. Hyttene er utrustet med kamera, så familien kan holde styr på at familiens overhode er trygg.
5

Alle hyttene har også et baderom, et kjøkken, vaskerom (eller avdeling) og oppholdsrom.
6

Den største modellen har også et ekstra soverom, i tilfelle et helsepersonell trenger å være natten over. Eller et familiemedlem vil komme på koselig overnatting.
7

Alle rommene er tilpasset for handicappede og rullestolbrukere, da alle kriker og kroker er lett tilgjengelige og det finnes skinner for ekstra utstyr i taket.
8

Det beste med disse hyttene er verken interiøret eller størrelsen, men muligheten for de eldre å være nær familien på sine gamle dager. De blir ikke gjemt bort på et aldershjem på grunn av lang kjøretid i en travel familiehverdag. Idéen bak er også at den eldre skal få bevare privatlivet sitt, samtidig som de får omsorg med høy kvalitet.
9

På denne måten kan de eldre få den omsorgen og verdigheten de trenger, samtidig som de beholder selvstendigheten og integriteten. Hva syns du om en sådan løsning? Del det og ta det opp for diskusjon med andre.