Forskere: Skjegg inneholder mer avføringsbakterier enn et toalett.

Få ting har vært så populært blant norske menn de siste årene som et ekte skjegg. Men nå er spørsmålet om hvorvidt ny forskning kan få selv den mest ivrige skjegg-entusiast til å vurdere om det virkelig er verdt å beholde den hårete hakepryden.

Den amerikanske TV-stasjonen KOAT samlet inn en rekke prøver fra mannlige frivillige. Deretter lot de mikrobiologen John Golobic teste hvilke mikroorganismer som blomstret i skjegget. Det han så kom nesten som et sjokk.

– Jeg pleier ikke bli overrasket, men dette var overraskende , sier han til KOAT.

De fleste skjegg inneholdt bakterier som vi kan finne nesten hvor som helst. Andre var det derimot verre med. De inneholdt avføringsbakterier. Ja, du leste riktig, det samme som man finner i avføring. Noen skjegg er skitnere enn toaletter, hevder forskeren.

Hadde en vannprøve vist den samme konsentrasjon av bakterier, ville vannet bli stengt av. Han mener at resutatet viser en urovekkende mangel på hygiene blant noen skjeggete menn, selv om bakteriene ikke vil gjøre deg syk. For å unngå bakteriene er det viktig å ikke ta seg for mye i skjegget og å bruke håndsåpe.