Vi kjenner alle den deilige friske lukten som henger i luften etter en regnskur. Nå viser det seg at noen mennesker faktisk kan fange opp den velkjente duften før regnet i det hele tatt når frem.
Tenk deg å ha evnen til å lukte regnet på lang avstand og dermed unngå å bli våt. En slik evne ville vært ganske praktisk å ha (spesielt for folk på vestlandet.) Noen hevder faktisk å ha denne evnen. Men er det noe vitenskapelig som støtter dette eller, som du kanskje har mistenkt, bare pisspreik?
Faktisk har denne behagelige duften etter kraftig regn fått et navn: «Petrichor». Ordet petrichor kommer fra gresk, der «petros» betyr stein og «ichor» var det flytende stoffet som strømmet gjennom de greske gudenes årer. Så petrichor kan tolkes som «steinens blod». Navnet ble skapt av mineralogene Isabel Joy Bear og Richard Thomas i 1964.
Denne duften er faktisk produsert av en jordbakterie som frigjør et kjemikalie kalt «geosmin». Vår evne til å oppfatte geosmin er bemerkelsesverdig og overgår til og med haienes evne til å oppdage blod. Så vi mennesker kan virkelig være imponerende skapninger!
Det er faktisk en god grunn til at duften etter regn er så tiltrekkende. Bakterien produserer denne duften for å tiltrekke seg organismer til jorden og spre seg til andre områder. Når regndråper treffer bakken og flater ut, kan de fange opp lommer med luft som bobler opp som små aerosoler og tar med seg kjemikalier og mikroorganismer som finnes i området.
Men det er også en annen lukt som kan påvirke oss tilsvarende når regn er på vei, noe IFLScience har dokumentert: Ozon.
Ozon har en distinkt duft som er søtere enn petrichor. Duften av ozon kan indikere at et uvær er i emning. Lommer med ozon-gass blir presset ned til bakkenivå av vindene i det kommende uværet, og det er der vi har størst sjanse til å oppfatte lukten.
Så det viser seg faktisk at påstanden om at noen mennesker kan lukte når regnet kommer, har en vitenskapelig forklaring. En ekstraordinær evne som kan være både nyttig og fascinerende!