Webb-teleskopets uventede bilde av Jupiter SJOKKER forskere med overveldende detaljer ingen har sett før

Jupiter har mye som skjer, med massive stormer, intense vinder, nordlys og helt hinsides temperatur- og trykkekstremiteter.

James Webb-romteleskopet til NASA har nå tatt ferske bilder av planeten. Webbs Jupiter-observasjoner vil gi forskerne mye mer informasjon om Jupiters indre virkemåte.

De to bildene ble tatt av observatoriets Near-Infrared Camera (NIRCam), som har tre spesialiserte infrarøde filtre som fremhever planetens detaljer. Fordi infrarødt lys er umerkelig for det menneskelige øyet, har det blitt kartlagt på det synlige spekteret.


Generelt ser de lengste bølgelengdene rødere ut, mens de korteste bølgelengdene virker blåere. Webb-dataene ble oversatt til bilder av forskere i samarbeid med ‘borgerforsker’ Judy Schmidt.

Auroraene strekker seg til enorme høyder over Jupiters nordlige og sørlige poler i solobildet av Jupiter, som ble satt sammen av mange Webb-bilder. Auroraene lyser i et rødere filter som også fremhever lys som reflekteres fra nedre skyer og øvre dis. Et alternativt filter, kartlagt til gule og grønne farger, viser dis som virvler rundt polene. Et tredje blåkart-filter fremhever lys reflektert fra en dypere primærsky.

Den store røde flekken, en kjent storm så stor at den kunne slukt hele jorden, ser hvit ut på disse bildene, fordi skyeansamlingene reflekterer så mye sollys.

Webb-teleskopet ser på Jupiter med sine tynne ringer, som er en million ganger svakere enn planeten, og to små måner kalt Amalthea og Adrastea i et vidfelt bilde. De uklare flekkene i den nedre bakgrunnen er mest sannsynlig galakser som «fotobomber» dette praktbildet av Jupiter.

Hvis du vil følge med på flere saker om fantastiske naturfenomener, lik siden vår på Facebook, og godta varsler fra Viral’o’Mania, så går du ikke glipp av noe.