Forskere oppdager 512 år gammel hai – som gjør den til det eldste virveldyret på planeten.

Kan det virkelig være en levende skapning som er over fem århundrer gammel? Det kan virke umulig, men forskere har oppdaget et slikt beist som bor i Nord-Atlanterhavet: En grønlandshai.

Det har lenge vært kjent at denne spesielle haien er eldre enn de fleste, men forskere ante ikke hvor gammel han var før nylig. Nå som de har bestemt at hans alder var 512 år gammel, hevder han tittelen verdens eldste levende virveldyr.

Grønlandshaier er en av de langsomst voksende artene i verden, og når faktisk ikke full modenhet før de er over 150 år gamle. På grunn av dette lever de vanligvis i vanvittig lange tider. Tidligere rapporter har faktisk antydet at grønlandske haier lett kan leve over 400 år.

Men denne 512 år gamle haien tar definitivt kaken. Hans estimerte alder betyr at han ble født helt tilbake på 1500-tallet!

Men hvordan vet forskere hvor gammel han er? Spesielt siden han fortsatt lever.

Det er faktisk ganske enkelt.

Marinbiologer målte mengden radiokarbon i øyenlinsene til grønlandshaien for å finne hans alder.

De målte ikke bare alderen hans. De studerte et stort skår av grønlandske haier for sin forskning. Og på grunn av deres harde arbeid, får feltet mye mer nøyaktig informasjon, som det har manglet tidligere.

Å måle ethvert dyrs alder pleide å være mer gjetting enn vitenskap, men tidene er i endring. Mens dyrenes størrelse pleide å være en avgjørende faktor for alder, har det vist seg å være en dårlig måler.

I tillegg holder ikke den grønlandske haien seg i det samme området hele livet. Det ligger i deres natur å streife rundt, og derfor er de ikke begrenset til bare Nord-Atlanteren.

Genetisk analyse av den grønlandske haien får forskere til å tro at de kan ha startet på samme sted, men deretter bestemte seg for å migrere. Forskere prøver fortsatt å finne flere grunner til at grønlandshaien lever så mye lenger enn andre dyr de har studert, foruten deres saktevoksende natur.

Vi ser frem til å høre mer om hva de finner ut!

Del denne utrolige saken med dine venner.

Loading...