Tannimplantater med stamceller kan gro nye tenner i løpet av to måneder – kan forandre alt.

Tanntap er et problem som folk flest vil møte på et tidspunkt i løpet av livet, og ifølge Underground Health Reporter har 26% av voksne mistet alle permanente tenner innen en alder av 74. Tannproteser har en ganske god del problemer, de er ukomfortable og tannimplantater kan mislykkes og har ingen evne til å «ombygge» ettersom det omkringliggende kjevebenet endres med alderen.

Alt dette er grunner til at folk har så mye håp i stamcelleforskning. Mens noen kontroverser omgir den nye medisinske metoden, for bruk og ødeleggelse av menneskelige embryoer, involverer ikke all forskning menneskelig vev og det kan endre mange liv.

En ny teknikk som var banebrytende i Tissue Engineering og Regenerative Medicine Laboratory av Dr. Jeremy Mao, Edward V. Zegarelli, professor i tannmedisin, og en professor i biomedisinsk teknikk ved Columbia University, kan gjøre tanntap til en saga blott.

Gruppen tror at de har funnet en måte å få kroppens stamceller til å migrere til et tredimensjonalt stillas laget av naturlig materiale og plassert i pasientens munn. Når stamcellene har kolonisert stillaset, kan en tann vokse og deretter smelte sammen med det omkringliggende vevet. I hovedsak tror de at de kan bygge en tann omtrent som du bygger en struktur, men med kroppen din som står for mursteinene. Resultatet? En ny anatomisk korrekt tann på så lite som ni uker.

Resultatene ble publisert i Journal of Dental Research (JADA), en topp publikasjon innen tannbehandling i 2010. Eksperimentet forklares som følger:

«I hver av 22 rotter implanterte de et fortenningsstillads ortotopisk i mandibulære fortennede ekstraksjonslommer og et humant molært stillas ektopisk i dorsum.»

«De tilførte deretter stillasets mikrokanaler med to vekstfaktorer. De implanterte også vekstfaktorfrie kontrollstillas.»

«Etter ni uker fant de ut at periodontalt ligamentlignende fibrøst vev og nytt bein regenererte der rotteforisningsstillasene gikk sammen med naturlig alveolært bein. De menneskelige molære stillasene viste integrasjon og innvev av vev. Forskere fant også at vekstfaktorene rekrutterte betydelig mer endogent celler og førte til større angiogenese enn de vekstfaktorfrie kontrollstillasene.»

Ingen mer petriskål

«Disse funnene representerer den første rapporten om regenerering av anatomisk formede tannlignende strukturer in vivo, og ved cellehjemning uten celleutlevering,» sa Dr. Mao til JADA.

«Styrken av cellehjemning understøttes ikke bare ved cellerekruttering til stillasmikrokanaler, men også ved regenerering av en formodet periodontal ligament nylig dannede alveolar bein.»

Forskningen fjerner det tidligere behovet for å dyrke tenner i en petriskål, som bruker stamceller fra andre kilder, og kan føre til raskere utvinningstid og en tann som langt mindre sannsynlig vil falle ut.

Columbia University har allerede sendt inn patentsøknader med hensyn til teknologien, så vi kan alle få et nytt sett med perlehvite tenner ganske snart.

Del denne oppsiktsvekkende, gode nyheten med dine venner.

Loading...