23 bilder av barneoppdragelse før i tiden, som ingen hadde sluppet unna med i dag

Har du hørt din mor eller far si noe i denne retningen: «Foreldreskap i dag er ikke annerledes enn det var da du var liten.» Høres det kjent ut? I teorien virker det omtrent riktig, men i virkeligheten er det langt fra sant, og dette innlegget vil bevise det!

Som du vil se, er noen av foreldreferdighetene som mødre og fedre opererte med før i tiden ganske enkelt ikke gjeldende i dag. Barn er fortsatt barn, men utfordringene de møter har endret seg dramatisk gjennom årene. Av den grunn må foreldre justere hvordan de veileder og disiplinerer.

1. Hold deg unna ølet

Som dette bildet viser, lot noen foreldre sine små barn smake på, eller i dette tilfellet, ta seg en god slurk øl. I dag, hvis en voksen så dette skje, kan du forvente at barnevernet dukker opp på døren din. På den lyse siden… disse barna sov sannsynligvis godt.

2. Prisen for årets beste far går til…

…ikke denne faren. Ok, barnet hans holdt sannsynligvis bare ølboksen. Hva er det med all denne mindreårige drikkingen?

3. Bare ikke inhaler

Hvem sin lyse idé var det å legge igjen et ekkelt sigarettbrett fylt med skitne stumper ved siden av denne ungens bursdagskake? Mange foreldre i dag røyker heldigvis ikke. Og for de som gjør det, holder de ofte lasten skjult, spesielt for barna.

4. Sikkerhet først

Takket være år med data og avansert teknologi er barn nå tryggere enn noen gang. Selv på en stolheis finner du supersikre seler og stenger. Men på denne tiden holdt da vel mammas arm i bøttevis? Ingen tvil om at det er dét som er mantraet her.

5. Så fin pus

Ja, det der var ingen god idé. Dessverre har noen foreldre måttet lære på den harde måten at det å tillate noe slikt er en katastrofe som venter på å skje. Men søtt bilde.

6. Ah, hippiedagene

1970-tallet handlet om fri kjærlighet, festing og tilsynelatende røyking av marihuana rundt en nyfødt baby. Hvis disse foreldrene visste hva vi vet nå, ville de grøsset. I dag ville ingenting i nærheten av dette gått upåaktet hen.

7. Hvem trenger sikkerhetsbarrierer?

Vel, det virker som om denne jenta ikke gjorde det. Ikke bare har dyreparker dramatisk endret hvordan de beskytter besøkende, men hvis dette skjedde i dag, ville dette barnets mor eller far febrilsk trekke henne vekk, etterfulgt av et saftig søksmål mot dyrehagen. Men i 1970 var det ingen som hadde en bekymring i verden.

8. Det nye familiekjæledyret

Med foreldre som jobber som veterinærer, hva forventer du? Selvfølgelig ville ikke en vanlig katt eller hund gjøre nytten. Å gi denne typen dyr til et barn nå ville vært, for å si det sånn; svært uheldig.

9. Der sitter ett stk. kul gutt

Eller, ok, egentlig ikke. Men i 1958, da dette bildet ble tatt, trodde han sikkert at han var det. Selv om dette var et iscenesatt bilde, burde foreldrene hans undersøkt hodene sine.

10. Er det i det hele tatt lovlig?

Selv om det er det, er det absolutt ikke forsvarlig. Bare tenk om denne babyens mor eller far fikk et stygt fall. Eller forresten, ikke la tankene gå dit.

11. Hva er det med alle de store kattene?

I løpet av 1970-årene må det å eie en kjæledyrløve eller tiger ha vært det helt ultimate store. Joda, disse dyrene kan være milde. Men samtidig er de rovdyr som alltid er på jakt etter byttedyr.

12. Bare en natt med barhopping

Vi er ikke engang sikre på om babyer er tillatt i barer i dag. Men på 1980-tallet var det ingen stor sak. For foreldre som ønsket å nyte en cocktail, eller to, muligens tre, tok de bare babyen med på turen.

13. Leker voksen

Bare 13 år gammel ønsket denne gutten å blande seg med de voksne. Hvilken bedre måte enn å ta en slurk whisky. Den skumle delen…? Ingen av mannfolkene ser ut til å legge merke til det eller bry seg.

14. Kan du ikke svømme? Ikke noe problem

Kan du forstå en forelder som bruker denne teknikken i dag for å lære barna å svømme? Du kan satse på at noen i nærheten ville ringe 112. Dette har sannsynligvis traumatisert barna for livet.

15. Gikk tom for melk

Det kan være tilfellet, men denne moren hadde en perfekt løsning. Bare gi ungen litt øl. Utrolig nok virker hun så nonchalant om det hele.

16. Jøye meg, hvordan tidene har endret seg

For det første fikk denne kvinnen servert stekt kylling mens hun var på sykehuset etter fødselen. På dét punktet er hun heldig, når vi vet at sykehusmaten i dag ikke ser slik ut. Men enda galere, hun røyker.

17. Søtt leketøy

«Hva, mener du at det der ikke er et leketøy?» Dessverre… i 1956 var dette et ekte barnebilsete, du vet, den typen som skal beskytte dem i tilfelle en ulykke. Takk og lov, sikkerhetsstandardene har kommet langt.

18. Kan du få det litt nærmere?

Når det gjelder fyrverkeri, er dagens foreldre veldig forsiktige. Tross alt skal det ikke mye til for et barn å pådra seg en skade eller verre. Men ifølge denne faren var hans overvåking av sin unge datter mer enn nok sikkerhetstiltak… Fin stil forøvrig, forresten.

19. Skli glidende unna

Ett hardt trykk på bremsene og den babyen vil være på bilgulvet. Og ja, dette er en annen versjon av et babybilsete, denne gangen fra 1968. Denne ungen ser ikke engang komfortabel ut, for ikke å nevne den potensielle faren hun er i.

20. En bjørnefelle

På bare to år visste denne lille jenta sannsynligvis ikke forskjellen mellom en hest og en bjørn. Men foreldrene hennes gjorde det. Selv i den progressive verdenen vi lever i, å ri på en elefant eller kamel er vel så langt vi kan strekke oss.

21. Finne pappas stash

Dette er feil på så mange plan. Men det som er mest fascinerende er de forskjellige ansiktsuttrykkene. Faren virker ganske fornøyd med seg selv, mor ser ut som hun er ok med dette, lillebroren har dét «svevende-over-skyene»-blikket, mens den eldre broren, vel, han ser ut til å være forskrekket.

22. Som far så sønn

Og å tro at dette ble tatt i 1982 på en tid da foreldrene burde ha visst bedre. Som du kan se, er den lille gutten kledd i en arbeidsuniform akkurat som den som faren hadde på seg. Den delen er ok… røykingen, derimot, kanskje ikke like mye.

23. For et utrolig kupp

Dette baby-«bilsetet» kostet bare 18 kroner. Men fordi foreldrene også kunne bruke det som barnebånd, var prisen ingenting å si på. Vi får aldri vite hvordan babyboomere overlevde.

Sånn, da har du litt ammo til neste gang noen slenger ut en fullstendig kunnskapsløs kommentar om at «dagens barneoppdragelse er da ikke så annerledes enn den alltid har vært»-etc, blabla eller noe tilsvarende tøv, for JODA. Har vil jeg faktisk si at verden – faktisk – har gått litt fremover.

Du kan like gjerne DELE dette med venner og familie – først som sist.